Despre clasiciști – “Cineva să-i spuna lui Herodot că e un ratat!”

“Ἡροδότου Ἁλικαρνησσέος ἱστορίης ἀπόδεξις ἥδε, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται, μήτε ἔργα μεγάλα τε καὶ θωμαστά, τὰ μὲν Ἕλλησι, τὰ δὲ βαρβάροισι ἀποδεχθέντα, ἀκλέα γένηται,[…]”

“This is the display of the inquiry of Herodotus of Halicarnassus, so that things done by man not be forgotten in time, and that great and marvelous deeds, some displayed by the Hellenes, some by the barbarians, not lose their glory”

     Așa începea Herodot prima carte din “Istorii” cu pretenția ca anumite lucruri și fapte să nu fie date uitării sau să-și piardă gloria. Așa că, precum un ignorant am să zic eu: amice Herodoate, nu ți-o prea ieșit șpilu’; ești un ratat! Ce nu ai făcut bine? Noi nu suntem de vină! Lumea nici de tine nu-și mai amintește și tu ai pretenția ca să-și amintească de faptele mărețe ale grecilor? Haide băi, părinte Herodoate, fii serios!

    Lăsându-l deoparte pe bietul ratat, motivul pentru care scriu în dupămasa asta este mâhnirea și în același timp mândria de-a face parte din grupul celor categorizați de societate ca și “pierzători de timp și resurse”, “interesați de chestiuni inutile”, “plictisitori” et cetera; mai exact: clasiciști. Aceeași societate este și cea care răspunde când este întrebată dacă numele de Salustiu sună cunoscut: “Dom’le nu-mi aduc aminte exact, da’ nu cumva e noul salam de vară oltenesc?”.

   Cât despre noi, vă asigur că nu o să ne vedeți niciodata la TV, oricât de importantă ar fi descoperirea făcută, iar în comparație cu studenții care studiează lucruri așa zise importante (medicină, drept, et cetera) despre noi nu o să auziți niciodată “Vai săracul, a stat toată noaptea să deslușească participiile lui Demostene”; lucru de care ne bucurăm, pentru că nu ne plânge nimeni de milă și în acest fel nu ne crește ego-ul. Tot noi suntem cei care ne luptăm cu întrebări capcană și pline de cinism precum: “La ce îți folosește asta?” (pentru curioși, sunt dispus să răspund la orice fel de întrebări asemănătoare pe privat.)

   Mare dreptate avea Zoe Dumitrescu-Bușulenga când zicea: “…Respectul pentru clasici nu mai există. Nu ne interesează trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie rădăcinile. O lume fără rădăcini este o lume fără morală.”

  Totodată mă distrează la culme persoanele care afirmă că nu au nici o legatură cu lumea antică și că nici nu vor să aibă, dar studiază o disciplină care îi leagă direct cu aceasta. Câteva exemple: Medicină – Hippocrate; Matematică – Pitagora, Arhimede; Arhitectură – Vitruviu; Fizică – Epicur, Aristotel; Agricultură – Columella;

      Aș mai avea de spus multe, dar mă limitez la asta, pentru că acum trebuie să “deslușesc participiile lui Demostene”.

Denis

PS: Aș vrea să clarific pentru cei cu probleme la detectarea sarcasmului: Herodot nu e un ratat. Chiar din contră, este istoriatorul meu preferat.

(Resurse: text in limba greacă: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3atext%3a1999.01.0125

 traducere în limba engleză: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3atext%3a1999.01.0126 )

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Despre clasiciști – “Cineva să-i spuna lui Herodot că e un ratat!”

  1. Reblogged this on Marius Cruceru and commented:
    In apărarea breslei noastre!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s