Ce este un filolog clasic?


image010

Fiind student la filologie clasică, de multe ori sunt disprețuit de cei din jurul meu: viitori doctori, ingineri, juriști etcetera, (et-conjuncție copulativă care se traduce “și”, cetera – adj. nominativ plural neutru care se traduce “altele”= limba latină) care îmi spun că nu folosește la nimic și că studiez degeaba o așa facultate.

     Pornind de la afirmația “O persoană moare atunci când este uitată”, pot să afirm că un filolog clasic este ca și un doctor și nu ca oricare, ci ca unul care se luptă, caută toate mediile posibile prin care să-și salveze pacientul. Precum un “House” disperat în căutarea unui diagnostic pentru un pacient aflat pe moarte, așa “luptă” un clasicist de mii de ani cu sintaxa, morfologia și semantica unor limbi atât de complexe precum greaca antică și latina pentru a ține în viață autori geniali precum Ciceron, Herodot, Ennius, Platon, Virgil, Tucidide și mulți alții care au scris texte fundamentale pentru istoria, cultura și literatura universală.

Screen Shot 2013-03-15 at 10.05.42 PM

Dar până la urmă o porție bună de smerenie nu strică. Chiar dacă avem chemarea grea (lucru care puțini îl cunosc și recunosc) de a ține în viață persoane de mii de ani și pe lângă asta să fim disprețuiți, o să ne continuăm să facem ceea ce umple o mică parte din noi.

Denis

PS: Despre importanța Noului Testament, scris într-un κοινὴ simpatic, nu are rost să mai discut, dat find faptul că este prea evidentă.

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Ce este un filolog clasic?

  1. Reblogged this on Marius Cruceru and commented:
    Aproape de acord … și încă ceva peste asta.

  2. adcole

    Știi că pentru același motiv, pentru care ei te disprețuiesc, noi te apreciem. Fă-ți bine treaba și, dacă poți, dă-ne mai des din doctoriile tale (clasice).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s