Cele mai stresante momente

Image Astăzi o sa vorbesc despre cele mai stresante momente prin care mulți dintre noi am trecut și prin care mulți o să treacă.

Totul începe cam prin clasa a5-a când copilu’ începe cu tezele. Da’ fiind încă cruduț nu pricepe el prea bine care-i treaba așa că trece printr-o serie de foituri prin pat noaptea înainte de rezultate. Pe urmă, la sfârșitul clasei a8a când urmează să-și aleagă un liceu și puțin mai în general ceea ce vrea să se facă când îi mare, se foiește mai cu putere dând cearceaful la o parte noaptea înainte de rezultate, chiar dacă crede el că-i învățat cu stresul examenelor (nu-i deloc). Pe urmă începe stresul suprem. Copilu’, de data asta puțin mai mare, termina clasa a 11-a și cu o lene extraordinară înțelege că la anu’ are bacu’ și că tre’ să pună burta pe carte, că dacă nu ajunge sa-mpăture hamburgeri la McDonald’s (meserie pentru care am tot respectul). Unii, puțin mai silitori, încep să-nvețe chiar de la începutul clasei a12-a, alții cu o lună înainte, iar alții cu mult tupeu încep cu câteva săptămani sau chiar zile înainte. Noaptea, înaintea primului examen ajunge să fie teribilă. Nu mai vorbim despre foituri in pat și lucruri slabe. Gură uscată, transpirări, iar dacă se ajunge la somn se poate ajunge la visuri legate despre examen și alte chestii asemănătoare. Dimineața înainte de examen te trezești cu o groază teribilă și ca bătut de soartă te-ndrepți spre locul unde va avea loc examenu’. Ajuns acolo, parcă-ncepi a tremura, dar tragi o gură bună de aer in piept și-ți spui că-i doar un amarât de examen. După ce ai terminat primul parcă-ți vine a zbura și ieși increzător spunându-ți că n-o fost nu știu ce. Stresul adevărat stă să înceapa. La câteva săptămâni după examene se fac publice rezultatele. Încerci din răsputeri să nu te gândești la asta și poate ajungi chiar să reușești.

Ajungi acasă, puțin transpirat din cauza soarelui torid al verii, bei un pahar cu apă și primești un mesaj. Un fost coleg de clasă îți spune că tocmai s-au afișat rezultatele. Bătăile inimii cresc într-un ritm periculos de rapid, gura se seacă pe moment și începi a tremura incontrolabil. Intri pe net și cauți rezultatele. Pe urmă depinde de ce vezi acolo comportamentul tău poate fii atât pozitiv, precum negativ. Unii, trecuți cu brio de proba anterioară, merg mai departe dorind să intre la o facultate care cere admitere. Pregătirea pentru aceasta, probabil a fost începută cu mult mai mult timp înainte de bac așa că începi să te comporți ca și înainte de examenul anterior trecut cu succes. Stresul este același. Intrii pe net și aceeași poveste: niște cifre si numere manipuleaza comportamentul tău posterior într-o formă negativă sau pozitivă.

Gata, ai intrat la facultă! Dintr-o dată domiciliul ți-l muți la bibliotecă. Dai de prima sesiune și ajungi să-ți pară rău ca te-ai plâns că bacu’ o fost greu. 4, maxim 6 ore de somn pe noapte în timpul sesiunii, cafeaua la bidon și mancarea rapidă te fac să te simți că ești om și că tragi cu adevărat. Terminată sesiunea bagi 2 nopti si 2 zile non-stop de somn. Aștepți rezultatele și parcă nu mai ești așa stresat ca mai demult. Tremuriciul mai apare când se primește nota de la restanță, da’ în rest încerci să fii bărbat.

(Tot ce am scris sunt chestii ce mi s-au întâmplat mie și multora din jurul meu. Asta nu înseamnă că toți au avut aceeasi experiență.)

Denis

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Cele mai stresante momente

  1. bogdan

    pt examenul de la bac eu am fost acela cu tupeu…cu 2 saptamani inainte am inceput sa recapitulez 4 ani de studii…imi amintesc ca nu aveai unde sa pui un ac in camera mea pt ca era plina de foi cu subiectele de la romana,mate,franceza si altele…foile imi alcatuiau si asternutul patului,dormeam pe ele…o eperienta faina…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s